Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Standard

Standard

Általános megjelenés: Normál molosszus típusú, mezomorfikus, nagytermetű ám gigantikus benyomástól mentes. Első ránézésre harmonikus és erőteljes a testét fátyolként borító, elasztikus, erős ám nem lógó bőre alatt elhelyezkedő feszes, nagy izmok miatt. Mozgása intelligenciájának, jókedvének és élénkségének, figyelmességének megfelelően nyugodt és határozott egyben. Elbűvölő természete, feltűnő fehérsége és fizikai adottságai teszik igazi atlétává.

Fontos arányok: mezomorf testalkatú, azaz harmonikus, az egész test egyensúlyban van, nincsenek túlzottan hangsúlyos részei. Mesocephalikus típusú, vagyis az arcorri rész hosszúsága a fejen megegyezik a koponya hosszával. A mar és a far magassága megegyezik. A mellkas mélysége a marmagasság felének megfelelő. A testhossz 10%-kal meghaladja a marmagasságot.

Viselkedés és temperamentum: Vidám, nyílt, alázatos, barátságos, nem nagyon ugatós és mindig tisztában van az erejével. Emberrel szemben sosem lehet agresszív. Domináns természetéből fakadóan az azonos nemű kutyák állandóan versengenek, ezáltal nem mindig jönnek ki egymással, fűleg a kanok. Vadászként ügyes, okos, csendes, bátor és merész.

Fej: Mesocephalikus típusú( a fej mérete nem aránytalanul nagy a testhez képest, arcorri és koponya rész 1:1 arányú, ennek köszönhető az arányosság), masszív és erős, éles, erőteljes szögek nélküli. Profiljának felső vonala konkáv-konvex jelleget mutat: konvex a koponya rész a rágóizmok kiemelkedése és a tarkó izomzata miatt; és enyhén konkáv az arcorri rész. A fej és a nyak találkozása jól izmolt.

Koponyai rész:

Koponya: kompakt, elölről hátrafelé boltozatos, konvex. Járomcsonti része a koponyából enyhén kiemelkedo, halántéki izomzat nem túlfejlett. Nyakszirti csontozat nem túl kiemelkedő az erős izomzati fedettségnek köszönhetően. Koponya középvonalán enyhe bemélyedés figyelhető meg.

Stop: enyhén definiált, a konvex koponyai rész és az enyhén konkáv arcorri régió miatt. Oldalról határozott profilt mutat a határozott szemöldöki rész miatt.

Arcorri rész: Koponyával egyező hosszúságú.

Orr: Nagy méretű, feketén pigmentált. Enyhén felfele ívelő, a pofa konkáv profillal végződik. Oldalról függőleges, egyenes vonalakkal határolható, mely egybeesik az arcüreg széleivel vagy attól enyhe szögben eltérő.

Pofa: erős, kicsit hosszabb mint szélesebb, szélessége jól fejlett. Felső vonala enyhén konkáv, mely jellegzetessége az argentin dognak.

Ajkak: közepesen vastag, rövidek és szorosan elhelyezkedők, szabad szájszélekkel, melyeken fekete pigmentáció kívánatos.

Állkapocs/Fogazat: állkapocs izmos, funkciónak megfelelő; előre- és hátraharapás nem elfogadott Fogak nagyok, tiszták, állkapocsba jól illeszkedok, egy sorban elhelyezkedők. Maximális harapóerőt biztosítanak. Komplett fogazat a kívánatos, homogén fogazat az előnyt élvező. A harapás tét, habár az ollós is elfogadott.

Orca: nagy, relatív lapos, redőktől és éles ívektől mentes, vastag bőrrel borított.

Szemek: Sötét vagy mogyoróbarna színuek, ideális esetben feketén pigmentált bőrrel körülvettek, ám a bor pigmentációjának hiánya nem tekintheto hibának.. Mandula alakúak, közepesen magasan elhelyezkedőek, a szemek közötti távolság mindenképpen nagy. Összességében életteli, éber a tekintet, ezzel egyidőben kifejezetten határozott főként kanok esetében.

Fülek: Magasan és oldalról tűzöttek, a koponya szélén elhelyezkedők. Funkcionalitás miatt vágottak, háromszög alakúak, hosszuk az eredeti fül 50%-át nem meghaladóak.
A természetes fülek közepes hosszúságúak, vastagok, laposak, végük köríves. Finom szorrel borítottak, mely kicsit rövidebb mint a test egyéb tájain. Apró foltok lehetnek rajta, ez nem büntetendő. Alaphelyzetben lelógóak, takarván az orca hátsó részét. Amennyiben a kutya figyel, félig felállóak.

 

Nyak: Közepes hosszúságú, erős, egyenes, jól izmolt, felső vonala enyhén konvex. Csonkakúp alakú, a fejhez jól izmolt ívben kapcsolódik, ahol az izmok elfedik az összes csontos részt. A mellkashoz nagy területen kapcsolódik. Vastag és elasztikus bőrrel borított, mely a nyak alsó részen enyhén bőrözöttebb, mint a test egyéb részei. A torok magasságában nem lógó, egyenletes redővel borított, mely alapvető jellegzetesség a fajta funkciójából adódóan. A szőr ezen a részen kicsit hosszabb, mint a test egyéb részein.

Test: A test hossza (válltól farig mérve) 10%-kal meghaladja a marmagasságot.
Felső vonal: Egyenes, a mar és a fari rész gerinccsigolyái egy magasságban helyezkednek el, kialakítva ezzel a hát legmagasabban fekvo részét.

Mar: nagy és magas.

Hát: Nagy és erős, jól fejlett izmokkal fedett, melyek enyhén emelkedo felső vonalat formálnak az ágyék felé haladva

Ágyék: Erős ágyéki izmokkal körülvett, melyek a gerinc mellett közepes barázdát formálnak. Kissé rövidebb a háti résznél, felső vonala enyhén emelkedik a far teteje felé.

Far: Közepes hosszúságú, nagy és izmos. Szélessége a mellkaséval egyező vagy annál egy kicsit keskenyebb. Felső vonala enyhén konvex esést mutat a farok felé haladva, a vízszintessel 30 fokos szöget zár be.

Mellkas: Széles és mély. A szegycsont vége a vállal egy vonalban van, a mellkas vonala pedig a könyökkel áll egy vonalban. A nagy mellkas a hosszú és enyhén ívelt bordák, melyek a szegycsonthoz a könyök magasságában kapcsolódnak együtt biztosítják a maximális légzési kapacitást.

Has: Alsó vonala enyhén felfelé ívelő a mellkas aljától a far felé haladva, se sosem agárhoz hasonló. Erős izmokkal jól fedett, akár az ágyék és a lágyék környéke.

Farok: Közepesen magasan tuzött, a felső vonallal 45 fokos szöget zár be. Szablya formájú, erős és hosszú, csánkig érő de az alá nem lelógó. Alapállapotban lelógó, ám izgalmi állapotban enyhén a felső vonal felett helyezkedik el. Ügetés közben a felső vonallal egy szintben tartott, vagy kissé fölé emelt.

Végtagok

Elülső front: Egészét tekintve az állat arányainak megfeleloen erős és szolid csont- és izomzat felépítést mutat. Az elülső lábak egyenesek és függőlegesen illeszkednek a talajhoz akár elölről, akár oldalról szemlélve.

Vállak: Magasak és arányosak. Nagyon erősek, izmokkal jól körülhatároltak ám túlzó izomzattól mentesek. 45 fokban dőltek.

Felkar: Közepes hosszúságú, arányos, erős és nagyon izmos.

Könyök: Szilárd, vastagabb és rugalmasabb bőrrel fedett, ráncoktól és redőktől mentes. A mellkas fala mellett szorosan elhelyezkedőek, mintha a mellkas részei lennének.

Alkar: Felkarral megegyező hosszúságú, vízszintes talajra merőleges, egyenes, erős csontozattal és jó izomzattal.

Lábközép csontjai: Széles, az alkarral egy síkban elhelyezkedő, csontos kiemelkedések és bőrredők nélküli.

Lábközép: Enyhén lapos, jó csontozatú, 70-75 fokos szögben érik a talajt.
Elülso mancsok: Kerekek; rövid, erős, szorosan illeszkedő lábujjakkal. Az erős, húsos mancsokat fekete, durva felületű bor borítja a talpon.

Hátsó lábak: Közepesen szögelltek. Erősek, szilárdak, párhuzamosak, sugárzik belolük az erő, amit a funkciójuk megkíván. Biztosítják a megfelelő tolóerot és meghatározzák a kutya karakteres járását.

Felso comb: Hossza arányos, erős és látható izmokkal fedett. Coxofemorális szög 100 fokhoz közelít.

Térdkalács: A végtaggal egy síkban elhelyezkedő, a combcsont és a sípcsont által bezárt szög 110 fokos.

Alsó comb: Kicsit rövidebb, mint a felső comb, erős, azonosan fejlett izmokkal borított.

Sarok: A lábto rövid, erős és határozott, biztosítják a hátsó láb munkájához szükséges erőt. Körülötte a bezárt szög 140 fok. Erős sarok, majdnem henger alakú, vízszintessel 90 fokos szöget bezáró. Farkasköröm ha megjelenik, el kell távolítani.

Hátsó mancsok: Az elsőhöz hasonlóak, habár egy kicsit kisebbek és durvábbak.

Járás/Mozgás: Fürge, gyors és határozott. Könnyen észrevehető, amint a kutya figyelmét felkelti valami; ilyenkor a testtartás merevebbre vált, kutya kihúzza magát és gyors reflexekkel reagál mindenre – az a fajtánál tipikus. Járása nyugodt, ügetése nyújtott a mellső lábak tért ölelő mozgásával és a hátulsó lábak erős, dinamikus mozgásával. A vágtázás rendkívül erőteljes, a kutya hatalmas erejét jelezve. A négy mancs mozgás közben könnyedén emelkedik el a talajtól, nyomvonaluk mindig párhuzamos. Poroszkálás nem megengedett, súlyos hibaként kezelendő.

Bor: Homogén, kissé vastag, de egyenletes és elasztikus. A bőr alatti kötőszöveteknek köszönhetően szorosan a testhez tapad, melyek biztosítják a szabad mozgást, miközben látható bőrredők nem rajzolódnak ki, kivéve a nyaki részen ahol a bőr alatti szövetek lazábbak. A bőrön lévő pigmentáció minél kevesebb legyen, de ez az évek múlásával arányosan nő. Túlzott pigmentáció a bőrön nem elfogadott. Előnyben kell részesíteni azt a kutyát, mely fekete szájszéllel és fekete szemhéjjal rendelkezik.

Szín: Teljesen fehér. Egy darab fekete vagy sötét színű jegy a szem környékén megengedett, ha az nem fedi a fej méretének több mint 10%-át. Két azonos minőségu kutya közül a fehérebbet kell preferálni.

Méret

Marmagasság:

 • kanoknál 62-68 cm
 • szukáknál 60-65 cm

Hibák: Bármilyen eltérés a fenti pontoktól hibának minősül. A hiba súlyosságának megítélésénél figyelemmel kell lenni arra, hogy az adott hiba mennyire befolyásolja a kutya egészségét és életminőségét.

Súlyos hibák:

 • Vékony csontozat és enyhén fejlett izomzat
 • Kevés pigmentációval rendelkező orr
 • Lógó ajkak
 • Kicsi, gyenge vagy szuvasodó fogak. Hiányos fogazat
 • Túl világos szemek. Entropium, ectropium.
 • Tyúkmell
 • Egyenes bordák
 • Túlzó hátsó szögellés
 • Túl magas sarok
 • Nem tipikus mozgás
 • Túlzottan pigmentált bőr fiatal kutyáknál
 • Kis méretű foltokban megjelenő szőrfoltosság
 • Bizonytalan temperamentum

Kizáró hibák:

 • Agresszió(ember felé irányuló)
 • Pigmentáció nélküli orr
 • Előre- és hátraharapás
 • Világoskék szemek, eltérő színű szemek (heterochromia)
 • Süketség
 • Hosszú szőrzet
 • Foltok a testen. Több mint egy folt a fejen
 • 60 cm alatti és 68 cm feletti marmagasság

Bármelyik fizikai vagy pszichikai abnormalitásokkal rendelkező kutya a tenyésztésből kizárandó.
A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Korrekt első lábak

Az elso lábak egyenesek, függolegesek elölrol és oldalról nézve egyaránt.
Könyök szorosan illeszkedik a mellkas falához, mintha annak része lenne.
Alkari rész függoleges, egyenes, eros csontozatú, izmos.
A lábto eros, lábbal egy vonalban helyezkedik el minden csontos kiemelkedés és borredo nélkül.
Csüd enyhén lapos és eros csontozatú.
Elso mancsok kerekdedek, rövid, eros, szorosan elhelyezkedo lábujjakkal.

Felso vonal

Felso vonal: egyszintu- a standard így fogalmaz. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a hátvonal egyenes.

Hát: nagy és eros, jól fejlett izmok formálják az ágyék felé enyhén emelkedo hátvonalat.

 

Korrekt fej
FEJ: mesocephalic típusú, masszív és eros, éles, erőteljes szögek nélküli. Profiljának felső vonala konkáv-konvex jelleget mutat: konvex a koponya rész a rágóizmok kiemelkedése és a tarkó izomzata miatt; és enyhén konkáv az arcorri rész. A fej és a nyak találkozása jól izmolt.

Mesocephalikus t: a fej mérete nem aránytalanul nagy a testhez képest, arcorri és koponya rész 1:1 arányú, ennek köszönhető az arányosság.
Koponyai rész:
Koponya: kompakt, elölről hátrafelé boltozatos, konvex. Járomcsonti része koponyából enyhén kiemelkedő, halántéki izomzat nem túlfejlett. Nyakszirti csontozat nem túl kiemelkedő az erős izomzati fedettségnek köszönhetően. Koponya középvonalán enyhe bemélyedés figyelhető meg.

Stop: enyhén definiált, a konvex koponyai rész és az enyhén konkáx arcorri régió miatt. Oldalról határozott profilt mutat a határozott szemöldöki rész miatt.

A gyenge stop, valamint a kiemelkedő szemöldök nélküli stop gyenge, nem kívánatos fejtípust eredményez
Arcorri rész:
Koponyával egvezo hosszúságú.

Orr: Nagy méretű, feketén pigmentált. Enyhén felfele ívelő, a pofa konkáv profillal végzodő. Oldalról függoleges, egyenes vonalakkal határolható, mely egybeesik az arcüreg széleivel vagy attól enyhe szögben eltérő.

A csak kissé pigmentált orr súlyos hiba, a pigment nélküli orr tenyésztésbol kizáró ok.
Pofa: erős, kicsit hosszabb mint szélesebb, szélessége jól fejlett. Felső vonala enyhén konkáv, mely jellegzetessége az argentin dognak.

Ajkak: közepesen vastag, rövidek és szorosan elhelyezkedők, szabad szájszélekkel, melyeken fekete pigmentáció kívánatos.

Az ajkak szabadok, ám a lógó ajkak súlyos hibának számítanak.
Állkapocs/Fogazat: állkapocs izmos, funkciónak megfelelő; fölül- és alulharapás nem elfogadott Fogak nagyok, tiszták, állkapocsba jól illeszkedok, egy sorban elhelyezkedők. Maximális harapóerőt biztosítanak. Komplett fogazat a kívánatos, homogén fogazat az előnyt élvező. A harapás tét, habár az ollós is elfogadott.
Kiemelt figyelmet igénylenek a fogak és az állkapocs. A kicsi, gyenge, sérült fogak valamint a hiányos fogazat súlyos hibának minősülnek. Az alul- és felülharapás kiállításon kizáró tényező. Az eredeti FCI standard szerint előnyösebb a tétre harapás a funkcionalitás miatt, bár a tenyésztok többsége az ollós harapást részesíti elonyben. Tétre harapás esetén a fogak gyorsabban kopnak.
Orca: nagy, relatív lapos, redoktol és éles ívektől mentes, vastag bőrrel borított.
Szemek: : Sötét, mogyoróbarna színűek, ideális esetben feketén pigmentált bőrrel körülvettek, ám a bőr pigmentációjának hiánya nem tekinthető hibának. Mandula alakúak, közepesen magasan elhelyezkedőek, a szemek közötti távolság mindenképpen nagy. Összességében életteli, éber a tekintet, ezzel egyidőben kifejezetten határozott főként kanok esetében.
Szemszín tekintetében a standard világosan fogalmaz: a sötét és mogyoróbarna színű szemek egyaránt elfogadottak. Világoskék vagy különböző színű szemek tenyésztésből kizáró hibának minősülnek.
Fülek: Magasan és oldalról tűzöttek, a koponya szélén elhelyezkedők. Funkcionálitás miatt vágottak, háromszög alakúak, hosszuk az eredeti fül 50%-át nem meghaladóak.
A természetes fülek közepes hosszúságúak, vastagok, laposak, végük köríves. Finom szőrrel borítottak, mely kicsit rövidebb mint a test egyéb tájain. Apró foltok lehetnek rajta, ez nem büntetendő. Alaphelyzetben lelógóak, takarván az orca hátsó részét. Amennyiben a kutya figyel, félig felállóak.

 

Korrekt fogazat, harapás

Az argentin dognak, mint vadászkutyának, aki addig tartja a vadat,amíg a vadász oda nem ér rendkívül fontos a megfelelő fogazat.

Az állkapocs izmos, funkciónak megfelelő; fölül- és alulharapás nem elfogadott Fogak nagyok, tiszták, állkapocsba jól illeszkedők, egy sorban elhelyezkedők. Maximális harapóerőt biztosítanak. Komplett fogazat a kívánatos, homogén fogazat az előnyt élvező. A harapás tét, habár az ollós is elfogadott.

A standard említi még:

Kiemelt figyelmet igénylenek a fogak és az állkapocs. A kicsi, gyenge, sérült fogak valamint a hiányos fogazat súlyos hibának minősülnek. Az alul- és felülharapás kiállításon kizáró tényező. Az eredeti FCI standard szerint előnyösebb a tétre harapás a funkcionalitás miatt, bár a tenyésztők többsége az ollós harapást részesíti előnyben. Tétre harapás esetén a fogak gyorsabban kopnak.

Súlyos hibák: kicsi, gyenge vagy sérült fogak, hiányos fogazat.

Kizáró hibák: alul- vagy felülharapás.

Továbbá a standard a fordított ollós harapást nem említi hibaként, de nem kívánatos, hiszen megvan az esélye, hogy ahogy a kutya idosödik úgy alulharapásba megy át.

A foghiány megítélése a kezdetekkor nem volt olyan szigorú. Dr Antonio N. Martinez azt írta az eredeti standardben, hogy a premoláris fogak hiánya elfogadtahó, de nem kívánatos.

A fajta népszerűsödésével azonban egyre inkább a komplett fogazat vált kívánatossá, hiszen a különböző standardértelmezések miatt extrém esetekkel is lehetett találkozni, miszerint egy kutyának akár több premoláris foga is hiányozhat, amíg a kutya nem azon a fogak hiányoznak, amelyekkel a kutya a vadat atrtja amíg odaér a vadász. Ezért szigorítottak a standarden, hogy a hasonló extrém eseteket kivédjék. Az új standard a fogazat kérdésében sokkal világosabban fogalmaz.

A jelenlegi standard szerint komplett fogazat szükséges, de a hiányos fogazat nem tekinthető kizáró hibának ( súlyos hibaként írja le). A tenyésztőknek pedig szem előtt kell tartani a komplett fogazat elérését párosításaik megalkotásánál. Az anyaország tenyésztői is rendkívül fontosnak tarják a komplett fogazatot.

Prognato-alulharapás
En tijera inversa – fordított ollós
En teneza- tétre harapás
En tijera- ollós harapás