Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Süketség

2017.02.10

Veleszületett süketség és kiszűrése BAER teszttel

A kutyák veleszületett süketségének több oka is lehet. Létezik szerzett (méhen belüli fertőzés, ototoxikus gyógyszerek, májzavarok vagy egyéb mérgező hatások születés előtt és közvetlenül utána) és lehet öröklött is. A süketség anatómiai oka a hallószervek fejletlenségében vagy fokozatos elváltozásában nyilvánul meg. Öröklésmenete lehet többgénes és egygénes recesszív. Általában lehetetlen meghatározni a veleszületett süketség okát. Sok fajtát érint a betegség- köztük az argentin dogot is - mivel egyértelműen kapcsolatba hozható többek közt a fehér szőrszínnel.
A teljesen süket kiskutyánál hamar felismerhető a betegség, de ha csak az egyik fül érintett, észrevétlen maradhat. Utóbbi esetek felderítésében segít a BAER teszt.

A SÜKETSÉGROL (ÉS A BAER / AUDIOMETRIA TESZT)

Az Egyesült Államokban a tenyésztők, szinte kivétel nélkül részletes, mindenre kiterjedőírásos garanciát adnak a kiskutya egészségi állapotára vonatkozóan a vásárlónak, külön hangsúlyozva a hallási (BAER) teszt eredményét.

Az alábbiakban többek között azt szeretném bemutatni, hogy például egy félig süket kutyának, (amit házi körülmények között csak a legritkább esetben tudunk megállapítani), a tenyésztésbe állítása hogyan befolyásolja a süket kölykök emelkedésének számát, valamint röviden leírni a teszt körülményeit és eredményeit.


DIAGNÓZIS:

Amig a hallójáratok nincsenek nyitva (14 napos korukig) egyértelmű hogy a süket kölyköket addig nem tudjuk kiszűrni társaik közül, de az is előfordul hogy több hetes korukig nem ismerjük fel a jeleit. Néhány fajtánál megfigyelhető, hogy a mindkét fülükre süket kölykök sokkal agresszívebben játszanak társaikkal, mivel nem hallják azok fájdalomtól való sírását, és ha elválasztjuk őket nem ébrednek fel az etetésre lökdösődés nélkül.


A teljes süketség általában észrevehető magatartási teszttel, úgy hogy látótéren kívülről hangadással hívjuk a kutyát, elkerülve a vizuális és vibrációs jeleket. A minimum elvárható reakció a Preyers reflex, vagy a hangra megmozdítják a füleiket, sok kutya figyelme pedig a hang eredete felé irányul. Azonban a jól halló állatok, főleg a fiatalok, gyorsan feldolgozzák ezt és leállnak a reagálással, ami kétes eredményt produkál. Messzebb menve, a féloldali süketséget nem tudjuk érzékelni ezzel a módszerrel, a legjobb esetben amit egy kutya mutathat, az hogy nem tudja elhelyezni a hang eredetét! Az objektív megállapítása a hallási funkciónak csak műszeres vizsgálattal lehetséges, amit a kölykök 5-6 hetes kora után végeznek el, és úgy hívjuk hogy BAER teszt.

Mi is az a BAER teszt?
1.jpg

Brainstem Auditory Evoked Response (BAER) a nyúltvelőáltal kiváltott hallási válaszreakciónak nevezett hallási teszt, elektromos aktivitást mér a hallócsigában és a hallójáratokban az agyban, ugyanolyan módon mint ahogy az antenna fogja a rádió vagy TV jeleket, vagy az EKG méri az elektromos aktivitást a szívben. Ennek a válaszreakciónak a hullámformája különböző csúcsokból áll, amit római számokkal jelölnek: az I. a hallócsiga és a hallóideg által előidézett csúcs, a későbbiek pedig az agy által előidézett csúcsok.

A válaszreakció egy süket fülből, lényegében egy egyenes vonal.

Az alábbi mintákban az 1-es kölyök (Puppy 1) hallott mindkét fülével, a 2-es süket volt a bal fülére, a 3-as kölyök süket volt a jobb fülére, a 4-es pedig mindkét fülére süket volt. Mivel a kiválasztott válaszok amplitúdója nagyon kicsi, ezért szükséges a több inger által kiváltott reakciót átlagolni, a célból, hogy elkerüljük a fejbőrön észlelt más elektromos aktivitás mérését .

A válaszreakciókat egy különleges computer gyűjti össze, különösen kicsi subdermal elektródok által amit a fejbőrre helyeznek. Egyet mindkét fül elé, egyet a fej tetejére és egyet-egyet a szemek közé és mögé. Az elég ritka hogy a kutya bármiféle fájdalmat mutatna, ezeknek az elektródoknak az elhelyezése miatt, ha bármi is történik, az lehet hogy a kutya esetleg egy kis ellenállást tanúsít a drótokkal való irritálás, vagy az arca elott lógó drótok miatt. A komputer által fejlesztett inger kattanásokat, egy apró szivacsos fülhallgatón keresztül juttatjuk a fülbe. Mindkét fül külön külön van tesztelve, és a vizsgálat kb. 10-15 percig tart. Lenyugtatás vagy elaltatás általában nem szükséges, hacsak a kutya nem lesz nagyon ingerült, amit általában el lehet kerülni azzal, hogy különösen gyengéden kezeljük a kutyát. A kinyomtatott teszteredményt, ami az aktuálisan felvett hullámformát mutatja azt a teszt végén megkapjuk. Az eredmény bizalmas.

A félig süket állat genetikailag ugyanaz mint a teljesen süket!